Barbara Korda

Hrvatska i Europska unija

Okrugli stol –„Kako gledamo na Europu danas?“

ZAGREB- Događaj je priređen u okviru francuskog predsjedanja Europskom unijom i održao se u utorak, 18. studenog 2008. godine, s početkom u 9 sati, u Informacijskom centru Europske unije u Zagrebu. Publici je omogućio raznolike poglede na Europu, uz geopolitički, povijesni i kulturni pristup.

Uvod u raspravu otvorio je Vincent Degert, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj pri čemu je izrazio želju i nadu da Zagreb postane 28.glavni grad Europske unije, te da se što prije savladaju svi izazovi koji stoje pred Hrvatskom kako bi postala uspješnom i punopravnom članicom EU.

Barbara Korda

Vincent Degert; Photo: Barbara Korda

Nastavila je gđa Nina Obuljen, državna tajnica za međunarodne odnose u Ministarstvu kulture koja je naglasila promociju dijaloga i podizanje svijesti Europe o razvijanju aktivnog stanovništva. „Moje mišljenje je da su dijalog i znanje dva najvažnija elementa nužna za međusobno razumijevanje europskog građanstva“, izjavila je.

Barbara Korda

Nina Obuljen Photo: Barbara Korda

Davor Božinović, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova dodao je da nam EU daje mogućnost da se očuvaju vrijednosti u sklopu prostora kojemu oduvijek pripadamo, a da se pritom ne izgubi nacionalni identitet o kojem svi toliko govore. „Isto tako, nakon dugo vremena, Europska unija omogućuje različitim glasovima da progovore zajedničkim jezikom“, istaknuo je Božinović.

Barbara Korda

Davor Božinović Photo: Barbara Korda

O Europi u povijesnom pogledu svoje stavove iznio je prof. Drago Roksandić i Alfonso Mattera-Ricigliano, direktor znanosti u Europskom koledžu u Parmi.

Barbara Korda

Alfonso Mattera-Ricigliano; Photo: Barbara Korda

U završnom dijelu, na temu „Smisao i vrijednosti buduće Europe, auditoriju su se predstavili: g. Philippe Dessaint, glavni urednik „Kioska“, gđa. Catherine Lalumiere, bivša ministrica i europska zastupnica, te mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječkog metropolita. Istaknula se vrijednost očuvanja i proširenja zajednice kao i međusobne vanjske suradnje.

Barbara Korda

Photo: Barbara Korda

24 studenoga, 2008 - Posted by | Uncategorized

Nijedan komentar do sada.

Komentiraj